Håndverket bak Murano-glass

Kommer glasset fra et spesielt sted? Eller blir det fremstilt ved hjelp av særlige teknikker? Svaret er faktisk begge deler. Murano-glass kommer i mange forskjellige stiler og mønstre, men felles for dem alle, er at Muranoglass produseres av glassmestere i- og rundt Murano i Italia.

De italienske maestroene bruker tradisjonelle verktøy til å forme, polere og perfeksjonere glassene. Det meste av verktøyet som benyttes ble utviklet i middelalderen, og glassblåsemetoden har vært uendret i hundrevis av år.

Denne spesielle metoden for glassfremstilling produserer unike fargerike kreasjoner med flotte mønstre og former. Disse kreasjonene blir kalt Murano-glass, og de er fremstilt av de såkalte mestrene, som på italiensk kalles «maestros».

Muranos spesielle metode å munnblåse glass på er mer enn tusen år gammel. I begynnelsen ble den brukt av lokale håndverkere til å lage antikke romerske glassvarer med, og siden har den blitt kontinuerlig utviklet og forbedret. Tynne lag av ekte gull eller sterling-sølv (også kjent som bladgull eller bladsølv) tilføyes ofte til glassblandingen sammen med andre mineraler, for å gi glasset klare, levende farger og et helt unikt design.

Det finnes absolutt også vakkert glass og krystall i andre deler av verden, men intet av glasset som fortsatt produseres har en så rik historie og en så høy kunstnerisk verdi som glassene fra Murano.